Yeni Mah. Şehit Ali Gaffar Okkan Cd. No 2 43300 Tavşanlı / KÜTAHYA
“Öğrencilerimiz Şehirden Kopuk Olmayacak”
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz (KSBÜ) Tavşanlı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Saraçoğlu, Tavşanlı’nın ikinci üniversitesi hakkında merak edilenleri cevapladı. Saraçoğlu, “Öğrencilerimiz şehirden kopuk olmayacak. Tavşanlı, Sağlık Üniversitesi öğrencilerinin varlığını yakından hissedecek.” dedi.
Soru cevaplar;
SORU: TAVŞANLI SAĞLIK HİZMETLERİ MYO HAKKINDA KISA BİR BİLGİLENDİRME YAPABİLİR MİSİNİZ?
Dr. Öğr. Üyesi İ.S.:Tavşanlı Sağlık Hizmetleri MYO, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde, YÖK’ün 16 Ocak 2020 tarihli toplantısında onaylanarak, Tavşanlı ilçesinin ikinci üniversitesi olarak faaliyetlerine başlamıştır. YÖK’ün onayının ardından hızlı bir şekilde yapılanma sürecine giren yüksekokulumuz kadrolarına; öğretim üyesi, öğretim elemanı ve idari personel atamaları gerçekleştirilmiştir. Baktığımızda Tavşanlı Sağlık Hizmetleri MYO’nun kurulması için YÖK’ten gerekli izinlerin alınması, eğitim ve idari kadrosunun oluşturulması, program açılma ve öğrenci alma izni, eğitim binasının tahsis edilmesi, gerekli restorasyonun yapılması, iç donanımı, öğrenci sınıfları, eğitim atölyelerinin kurulması büyük bir hızla gerçekleşti. Bu sıra dışı yapılanma hızında Rektör hocamızın büyük rolü var. Kendisi Tavşanlı’daki okulumuza özel önem veriyor, yakından ilgilenerek gereken bütün desteği sağlıyor. Bu bize büyük kolaylık sağlıyor. Leblebi Tavşanlı için hangi öneme ve tanıtım değerine sahip ise Sağlık Üniversitesi de gelecekte ilçemizin Türkiye’de tanınmasında marka değerlerinden birisi haline gelecek. Şu anda yüksekokulumuz kadrosunda alanlarında başarılı 6 doktor öğretim üyesi ve 7 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 13 öğretim elemanı bulunmaktadır. İlerleyen zamanda kadrolarımız daha da güçlenecektir.
SORU: PROGRAMLAR HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
İ.S.:Yüksekokulumuzda 2020-2021 eğitim öğretim yılı için Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi ile Fizyoterapi programlarına, öğrenci alımlarımızı gerçekleştirdik. Her iki programımızda da yüzde 100 doluluk oranına ulaşarak 81 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamış bulunmaktayız. Covid-19 pandemi süreci nedeniyle henüz öğrencilerimizle yüz yüze tanışamasak da uzaktan eğitim süreçlerimiz verimli bir şekilde sürmektedir. Öğrencilerimizle birlikte, pandemi sürecinin sona ererek, Tavşanlı’daki eğitim binamızda yüz yüze eğitime geçmeyi büyük bir arzuyla beklemekteyiz.
SORU: NEDEN BU PROGRAMLAR AÇILDI?
KSBÜ olarak açtığımız tüm programlarda öncelikle ülkemizin ihtiyacı olan ve tercih edilebilirliği yüksek olan programları seçiyoruz. Rektör Hocamız Prof. Dr. Vural Kavuncu uhdesinde, üniversitemizin rehabilitasyon alanında ihtisaslaşma ve mükemmeliyet merkezi olma hedefi bulunmaktadır. Şu anda gerek altyapı ve olanaklar, gerekse öğretim elemanı kadrosu olarak da bu hedefimize oldukça yakınız. Bu sebeple Fizyoterapi Programı da ilk tercih ettiğimiz programlardan birisi olmuştur. Örneğin bu programa kayıtlı öğrencilerimiz uygulamalı eğitimlerini kısa süre içerisinde hizmete girecek, 96 yataklı Tavşanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde görecekler. Bu Türkiye’deki bu programa kayıtlı öğrenciler için çok önemli bir şans ve avantajdır. Ayrıca yüksekokulumuz bünyesinde açtığımız Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Programı Türkiye’de ilk ön lisans programlarından birisi olacak ve mezunlarımız bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracaklardır. Bu programın açılış ve kuruluşunda büyük katkıları bulunan ve bu alanda çok önemli çalışmalara sahip Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Duygu Perçin Renders Hocamızın da varlığını çok önemli buluyoruz.
SORU:İLÇEYLE SHMYO ARASINDA NASIL BİR BAĞLANTI OLACAK? SHMYO VATANDAŞLARA NELER SUNACAK?
İ.S.:İlçelerde kurulan üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokulları o ilçenin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına büyük katkı sağlıyorlar. Tüm programlarda yüzde 100 doluluk oranına sahip olmamız ve okulumuzun şehrin tam merkezinde olması nedeniyle öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun ilçede ikamet edeceğini, çevrede bulunan restoran, kafeterya ve diğer alışveriş yerlerinden yararlanacağını düşünüyorum. Yani öğrencilerimiz şehirden kopuk olmayacak. Tavşanlı Sağlık Üniversitesi öğrencilerinin varlığını yakından hissedecek. Bunun yanı sıra sağlık eğitimi alan öğrencilerimiz hocalarının gözetiminde sağlık tesislerinde uygulama yapacaklar, böylece ilçemizin sağlık hizmetlerinin nitelik ve kalitesine de katkı sağlayacaklar. Bilindiği üzere ilçemizde güzide bir eğitim kurumu olarak sağlık meslek lisesi var, diğer liselerimiz var, gençlerimiz için kendi evlerinin olduğu ilçede üniversite eğitim alma imkânı doğdu, nitekim ilk senemizden Tavşanlılı öğrencilerimiz oldu. Okulumuzun sunacağı katkıları, pandemi sürecinin sona ermesi ve öğrencilerimizin ilçemize gelmesiyle birlikte, tüm vatandaşlarımızın yakinen tecrübe edeceklerini düşünüyorum.
SORU: YENİ PROGRAMLAR AÇILACAK MI?
İ.S.:Yüksekokulumuz bünyesinde YÖK’ten onay alan 7 programımız bulunmasına rağmen planlı bir büyümeyi arzu ettiğimiz için, ilk yılımızda iki programla eğitim hayatımıza başladık. Ancak 2020-2021 yılı için iki yeni programı daha aktif hale getireceğiz.Yine oldukça talep gören ve ihtiyaç bulunan, “Ağız ve Diş Sağlığı” ile “İş ve Uğraşı Terapisi” programlarına da önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci alımı yaparak eğitime başlamayı arzuluyoruz. Programlarımız için gerekli öğretim kadrosunu tamamladık. Gerek yeni Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi gerekse de Tavşanlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bu bölümlere gelecek öğrenciler için büyük bir imkân.
SORU: KAÇ ÖĞRENCİ VAR? DAHA FAZLA ÖĞRENCİ ALIMI GERÇEKLEŞECEK Mİ?
İ.S.: Şu an itibariyle birinci sınıfta uzaktan öğrenim gören, 81 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu sayı seneye yeni açacağımız iki programla birlikte 240 öğrenciye çıkacaktır. Ayrıca planlamalarımıza göre 2023 yılında öğrenci sayımızın 500’ün üzerine çıkmasını öngörüyoruz. Şu anda izni alınan tüm programların faaliyete geçebilmesi durumunda ileriki senelerde bu rakam çok daha yüksek rakamlara çıkacaktır.
TAVŞANLI’YI NASIL BULDUNUZ?
İ.S.: Türkiye’nin farklı yerinden gelen arkadaşlarımız Tavşanlı’yı ilk defa gördüler ve hayran kaldılar. Doğrusu ilçemize ve okulumuza çok ısındık. Yaptığımız ilk işlerden birisi rehber eşliğinde ilçenin görülecek yerlerini görmek oldu. Ada mesireliğinden, Mülayim Tepe’ye, eski Arasta çarşısından leblebi dükkanlarına, esnaflarımıza uğradık. Tavşanlı’nın meşhur güvecinin, leblebi kurabiyesinin tadını aldık. Doğrusu her yerde sıcak bir misafirperverlik ile karşılandık. İlçelerde üniversitelerin gelişmesi ve büyümesi şehrin sahiplenmesi ile yakından ilgilidir. Başlangıç için eğitim binamız ile Tavşanlı Belediyesine ait düğün salonunun tahsisi bu sahiplenmenin ilk işaretleri oldu. Gelecekte ise yeni bir kampüs alanına ve okul eğitim binasına ihtiyacımız var. Hem devletimizin yatırım desteği hem de Tavşanlılı hemşerilerimizin desteği ile bunun kısa sürede gerçekleşmesini arzuluyoruz.