Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Programı
Akademik Kadro
Öğr.Gör. Emirhan BOZOĞLAN
Programa Giriş Koşulları
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Programı, TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans bir program olmakla birlikte, önemli sağlık alanlarından birinin de adıdır. Bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlayan öğrencilerimiz mezun olurlar.
Program Hakkında Genel Bilgi:
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerleri, sağlık sektöründe hastalara kullanılacak tıbbi aletlerin tekrar kullanıma hazırlanması gereken tüm basamakları teorik olarak bilen ve pratik olarak bunları yapabilecek beceriye sahip sağlık teknik elemanlarıdır.
Teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan alet ve malzemelerde enfeksiyon önleyici işlemlerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Hastane ortamındaki enfeksiyonlar hastalar için olduğu kadar çalışan personel için de büyük bir risk demektir. Etkili sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları hastane enfeksiyonlarının insidansında düşme sağlarken, dirençli mikroorganizmaların yayılımını da önleyecektir.
Görevleri
- Tıbbi amaçlı kullanılan her türlü malzemenin uygun koşullarda ön temizlik yapılması,
- Dekontaminasyon, sayım, bakım, kontrol, paketleme, steril etme ve depolanması,
- Tüm aşamalarda yapılan işlemlerin kayıt altına alınmasını sağlamak,
- Steril edilen malzemelerin uygun şekilde depolanması kayıt edilmesi ve kullanıcıya teslim edilmesi
- Sağlık sektöründe hastalara kullanılacak tıbbi aletlerin tekrar kullanıma hazırlanması
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
Programı bitiren öğrencilere ön lisans diploması ve “Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Sağlık Teknikeri unvanı verilir. Bu bölümden mezun olanlar bireysel çalışma imkânına sahip olmayıp özel ve kamu hastanelerinin sterilizasyon birimlerinde çalışabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
Bu programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS) yeterli puanı almak koşuluyla Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Biyoloji, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık Yönetimi gibi alanlarda lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Yatay Geçiş Koşulları
Meslek Yüksekokulumuz Programlarına yatay geçiş başvuruları “Yüksekokul Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeylerindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal , Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin” ilgili maddeleri doğrultusunda yapılır