Odyometri Programı
Akademik Kadro
Öğr. Gör. Büşra TÜRKOĞLU (Bölüm Başkanı / Öğretim Görevlisi)
Öğr. Gör. Ömer Faruk DEMİR (Öğretim Görevlisi / 1. Sınıf Danışmanı)
Öğr. Gör. Sevgi KADIHANOĞLU (Öğretim Görevlisi)
Programa Giriş Koşulları
Odyometri Programı Önlisans Programı olup, Yüksek Öğretime Giriş sınavından yeterli YGS puanı alan öğrencileri kabul etmektedir. Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü'nde açılan bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlayarak öğrencilerimiz mezun olurlar.
Program Hakkında Genel Bilgi
Hasta ilişkileri özel bir nitelik taşımakta olup, titiz ve sabırlı bir yaklaşım gerektirir. Odyoloji, yeni ve hızla ilerleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda teknik eleman olarak çalışacak olan Odyometri programı öğrenci adaylarının mesleki performanslarının ve öğrenme isteklerinin yüksek düzeyde olması gerekir. Bu programa devam eden öğrenciler, işitme kayıplarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonunda önemli ve yol gösterici olan işitme testlerini güvenilir ve doğru uygulayabilmek amacı ile teorik dersler ve pratik uygulamalardan oluşan bir eğitim programı izlerler.
Görevleri
- Saf ses ve konuşma odyometrisi, immitansmetri testlerini yapar. İşitme kaybı, çeşidi, seviyesi ve hastanın kooperasyonu ile ilgili bilgileri test formuna kayıt eder.
- İlgili uzman tabip denetiminde; vestibüler testler ve otoakustik emisyon uygulamaları yapar.
- İşitme tarama programlarında ve gürültü ölçümlerinde görev alır.
- İşitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçüleri alır, uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerini ölçer ve ayarlarını yapar.
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
Program mezunları, odyoloji uzmanı veya KBB hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde; devlet, üniversite veya özel hastanelerin odyoloji kliniklerinde, odyolojik tanı merkezlerinde ve işitme cihazı firmalarında çalışabilirler. Doğum kliniklerinde, yenidoğan bebeklere işitme testi uygulayabilir ve okullarda işitme tarama testi yapabilirler. Ayrıca endüstri alanında gürültü ölçümleri ve işitme taramalarında da görev alabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
Odyometri programından mezun olan öğrenciler; Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmak suretiyle Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Yatay Geçiş Koşulları
Meslek Yüksekokulumuz Programlarına yatay geçiş başvuruları “Yüksekokul Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeylerindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal , Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin” ilgili maddeleri doğrultusunda yapılır.