İş ve Uğraşı Terapisi Programı
Akademik Kadro
Öğr. Gör. Özgün BELEN
Öğr. Gör. Okan ÜZER
Öğr. Gör. Zeynep Sena NAMAZ
Programa Giriş Koşulları
İş ve uğraşı terapisi, TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans bir program olmakla birlikte, önemli sağlık alanlarından birinin de adıdır. bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlayan öğrencilerimiz mezun olurlar.
Programın Hakkında Bilgi
İş ve Uğraşı Terapisi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. İş Uğraşı teknikerlerinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamak ve aktivitelerinde bağımsız olmalarını sağlamaktır. İş ve uğraşı terapisi mezunu, kişinin daha sağlıklı olmasını amaçlayan, fiziksel, psikolojik ve bilişsel egzersiz, hareket, durum değerlendirmesi ve tedavi yöntemleri uygular.
Görevleri
- Bireyin ev, iş ve okul ortamlarında fonksiyonel potansiyelini değerlendirerek performansını en üst düzeye çıkarmak ve çevreye uyumunu sağlamak için önerilerde bulunur.
- Bireylerin hastalık ve engellilik sonucu ortaya çıkan fonksiyonel sınırlılıklarını değerlendirir, günlük faaliyetlerini ve mesleklerini sürdürecek uygulamaları yapar.
- Hastaların duygusal, psikososyal, gelişimsel ve fiziksel yeterliliklerini mesleği ile ilgili ölçüm ve testleri kullanarak değerlendirir.
- Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamaya yönelik yöntemler ile araç-gereçleri belirler ve kullanımını öğretir.
- Bireysel ve grup olarak mesleki, sosyal, sanatsal ve eğitim aktivitelerinin kullanımıyla ilgili rehabilitasyon programları yapar ve uygular.(1)
- Duyu algı motor bütünleşme eğitimini ve bu alanlarda iş ve uğraşı terapisi uygular.
- Kişilerin topluma katılımını etkileyen kişisel çevresel ve aktivite performansına ait engelleri değerlendirir.
- Dışlanmış bireylerin topluma kazandırılması için gerekli değerlendirme ve rehabilitasyon işlemlerini yürütür. (1)
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
İş ve Uğraşı Terapisi Teknikerleri, kamu hastanelerinde, özel hastanelerde, Huzurevleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, kreşlerde ve duyu bütünleme merkezlerinde ergoterapist veya uzman hekim gözetiminde çalışabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
Bu programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS) yeterli puanı almak koşuluyla Ergoterapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik gibi alanlarda lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Yatay Geçiş Koşulları
Meslek Yüksekokulumuz Programlarına yatay geçiş başvuruları “Yüksekokul Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeylerindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal , Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin” ilgili maddeleri doğrultusunda yapılır.