Fizyoterapi Programı
Akademik Kadro
Öğr.Görevlisi Mehmet Fatih SANVER
Dr.Öğr.Üyesi Hakan AKKAN
Öğr.Görevlisi Burak ASLAN
Programa Giriş Koşulları
Fizyoterapi programı, TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans bir program olmakla birlikte, önemli sağlık alanlarından birinin de adıdır. bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlayan öğrencilerimiz mezun olurlar.
Programın Hakkında Bilgi
Fizyoterapi, henüz doğumdan itibaren veya sonradan oluşmuş çeşitli sakatlıkların, hastalıkların veya rahatsızlıkların ses, ışık ve hareket yöntemleri yardımıyla giderilmesi yöntemidir. Spor esnasında yaşana kırılma, ezilme, bükülme gibi rahatsızlıklar, bel ağrısı, bel fıtığı, boyun ağrısı ve fıtığı, omurilik zedelenmeleri, kısmi felç, el ve parmak hasarları gibi rahatsızlıklar Fizyoterapi alanına girmektedir.
Görevleri
- Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı veya fizyoterapist gözetiminde fizik tedavi ve temel tıbbi egzersizlerinin uygulanmasında yardımcı olur.
- Fizyoterapi sırasında, istenmeyen durumların oluşması halinde ilgili kayıtları tutup gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olur.
- Fizyoterapi sürecinde hasta ve çalışan güvenliği açısından gerekli tedbirleri alır.
- Fizyoterapi uygulamaları çerçevesinde, sağlığın geliştirilmesi programlarına katılır.
- Uzman hekimin teşhis ve tedavi programına göre;
- Hastalara, hastalık tipine göre, fizik tedavi uygulaması yapmak için ilgili aletleri hazırlar.
- Hastaya elektroterapi uygulamalarını fizyoterapist denetiminde yapar.
- Fiziksel performansı arttırmak için, yardımcı araç-gereç, ortez ve protez uygulamaları ve günlük yaşam aktiviteleri ile ilgili uygulamaları fizyoterapist denetiminde yapar.
- Tedaviye yönelik özel eğitim programları, fiziksel uygunluk eğitimi, ısı-ışık, hidroterapi, elektroterapi, mekanik tedaviler, masaj ve günlük yaşamı kolaylaştırıcı düzenlemeler yaparak sağlıklı, hasta ve özürlü kişilere fizyoterapist denetiminde fizik tedavi uygulamalarını yapar.
- Fonksiyonunu kaybetmiş organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez-ortez, splint vb.) kullanımını hastaya öğretir.
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
Bölüm öğrencilerini, mezuniyetten sonra geniş bir çalışma alanı beklemektedir. Bu programdan mezun olanlar, sağlık personeli olarak kamu ve özel sektördeki hastanelerde, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon, kaplıca-kür, Dal, Evde Bakım Merkezlerinde, Spor Kulüplerinde, Huzur Evlerinde sağlık turizmine yönelik otellerde özel veya kamu görevi yapabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
Bu programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS) yeterli puanı almak koşuluyla Ergoterapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik gibi alanlarda lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Yatay Geçiş Koşulları
Meslek Yüksekokulumuz Programlarına yatay geçiş başvuruları “Yüksekokul Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeylerindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal , Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin” ilgili maddeleri doğrultusunda yapılır