Ağız ve Diş Sağlığı Programı
Akademik Kadro
Dr. Öğr. Üyesi Büşra TERZİOĞLU (Bölüm Başkanı / Dr. Öğretim Üyesi / 1. Sınıf Danışmanı)
Dr. Öğr. Üyesi Şeyma EKEN (Dr. Öğretim Üyesi / 2. Sınıf Danışmanı)
Öğr. Gör. Alptekin AYDOĞDU (Öğretim Görevlisi)
Programa Giriş Koşulları
Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Programı olup, Yüksek Öğretime Giriş sınavından yeterli YGS puanı alan öğrencileri kabul etmektedir. Dişçilik Hizmetleri Bölümü'nde açılan bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlayarak öğrencilerimiz mezun olurlar.
Programın Hakkında Bilgi
Bu programın amacı, diş hekimi muayenehanelerinde, kamu veya özel kişilere ait diş polikliniklerinde diş hekiminin tüm klinik çalışmaları için gerekli ortamı hazırlayacak, hasta kabulünde, tedavisinde ve kayıtlarında sorumluluk alacak, toplumun değişen gereksinimlerini yanıtlayabilecek bilgi ve beceriye sahip elemanlar yetiştirip bu bireylere bilgilerini tam olarak kullanabilecekleri iş ve aktivite alanları sağlamaktır. Eğitim süresince sağlanan uygulama olanakları öğrencilerin kendilerini azami düzeyde geliştirmeleri için büyük fırsat sağlamaktadır.
Görevleri
- Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir, kullanılan malzemelerin ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapar.
- Hasta muayenesinde hekime yardımcı olur.
- Hekimin uygulayacağı tedavi şekline göre gerekli malzemeleri temin eder, hazırlar, tedavi işlemleri esnasında tedaviyi yürüten hekime yardım eder.
- Klinikteki tedavi ve sarf malzemelerinin tedarik ve kontrolünde görev alır.
- Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardımcı olur.
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
Programı bitiren öğrencilere ön lisans diploması ve “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” unvanı verilir. Bu bölümden mezun olanlar bireysel çalışma imkânına sahip olmayıp diş kliniklerinde, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde, hastanelerde "Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri" olarak çalışabilmektedir. Bu bölümden mezun olanlar diş laboratuvarlarında, diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde ve diş sağlığı konusunda teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabilirler.Kamu ile özel kurum ve kuruluşlarda Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerlerine ciddi ihtiyaç duyulmaktadır.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
“Ağız ve Diş Sağlığı” programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi Lisans Programına dikey geçiş yapabilirler.
Yatay Geçiş Koşulları
Meslek Yüksekokulumuz Programlarına yatay geçiş başvuruları “Yüksekokul Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeylerindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal , Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin” ilgili maddeleri doğrultusunda yapılır.